Aktuálne novely v parlamente

14. 10. 2024

Národnej rade SR boli predložené dve nové poslanecké novely zákona o verejnom obstarávaní. Prvá je z dielne Progresívneho Slovenska a druhá od poslancov strany HLAS – sociálna demokracia. 

Ako prvému budeme venovať pozornosť návrhu poslancov PS, ktorí si dávajú za cieľ "reflektovať na aplikačnú prax tzv. Veľkej novely zákona účinnej od 1.8.2024 a zároveň na realitu dvojkoľajnosti zaužívaných postupov pri obstarávaní tovarov, služieb z finančných prostriedkov Slovenskej republiky a finančných prostriedkov Európskej únie".

Novelou navrhujú zaviesť nové opatrenia, napr. zverejňovanie plánov obstarávania, ale odstraňujú aj niektoré nedostatky tzv. Veľkej novely, ako je predlžovanie lehoty na predkladanie ponúk a pod.

Novela poslancov PS - navrhované zmeny:  

  • Vypustenie definície základného bezpečnostného záujmu 

Navrhuje sa vypustenie novej definície základného bezpečnostného záujmu SR, ktorý len nedávno zaviela tzv. Veľká novela. 

Odôvodnenie - vyberáme z dôvodovej správy: "...ide o ustanovenie, ktoré má spôsobilosť kriviť hospodársku súťaž, a to najmä svojou širokou definíciou. Z uvedeného dôvodu je potrebné takto širokú definíciu odstrániť, nakoľko zákon sám operuje s pojmami opierajúcimi sa o mimoriadnu situáciu."

  • Určenie PHZ a zadanie podlimitnej zákazky jedným úkonom 

V § 6 ods. 1 posledná veta znie: 

Ak chcete dočítať celý článok, prípadne mať možnosť hlasovať v ankete a vidieť jej výsledky, objednajte si, prosím, platený balík.

Ak už platený balík máte, prihláste sa, prosím.

Chcete využívať všetky funkcionality VO-PORTALu?
čítať všetky článkymožnosť položiť otázkustiahnuť a tlačiť zákon s usmerneniamia oveľa viac
Zaregistrujte sa zadarmo alebo využite niektorý z platených balíkov.
Tento web je chránený pomocou systému Google reCAPTCHA.
Ochrana súkromia | Podmienky používania | Zásady používania cookies.
created by (2020)