Výber z rozhodnutí a usmernení ÚVO – apríl až júl 2024

21. 8. 2024

V tomto článku uvádzame podstatné časti  z výberu rozhodnutí a metodických usmernení, ktoré ÚVO zverejnil v mesiacoch apríl až júl 2024.

Okrem iného sa dozviete názor ÚVO na témy:

  • Stanovenie minimálnej akceptovateľnej ceny

  • Zadávanie podlimitnej zákazky na stavebné práce s PHZ do 800.000 eur

  • Prípravné trhové konzultácie po vyhlásení VO

  • Overenie pravdivosti čestného vyhlásenia - § 32 ods. 7

  • Vylúčenie ponuky z dôvodu nepredloženia Návrhu rámcovej zmluvy

  • Povinná účasť na sprístupnení dôvernej časti dokumentácie

  • Nahradenie inej osoby v rámci poskytnutia súčinnosti

        a iné.

 

Ak by Vás niektoré rozhodnutie alebo metodické usmernenie zaujalo, môžete si prečítať jeho celé znenie, stačí ak kliknete priamo v texte na jeho číselné označenie.


Stanovil paušálnu cenu vo výške 1 eur s DPH

Rozhodnutie úradu č. 5690-6000/2024/4 zo dňa 17.04.2024 

Na základe vyššie uvedených skutočností, úrad konštatuje, že kontrolovaný postupoval v rozpore s § 10 ods. 2 zákona o verejnom obstarávaní, a to v rozpore s princípom transparentnosti tým, že za odovzdanie projektovej dokumentácie spolu s právoplatnými územným rozhodnutím a právoplatnými stavebnými povoleniami stavby odsúhlasenými v územnom konaní a stavebných konaniach, vrátane potrebnej inžinierskej činnosti k uskutočneniu predmetných povolení, vopred stanovil paušálnu cenu vo výške 1,- Eur s DPH za plnenie, ktoré nebolo premietnuté v predpokladanej hodnoty zákazky, a zároveň neodrážala reálnu sumu za vypracovanie projektovej dokumentácie, a teda tým bola obmedzená riadna hospodárska súťaž a mohli byť od predloženia ponuky odradení tí záujemci, ktorí by inak boli schopní riadne a včas plniť predmet zákazky, avšak neboli ochotní akceptovať stanovenú paušálnu cenu vo výške 1 Eur s DPH, čím kontrolovaný vniesol do procesu predmetného verejného obstarávania prvky zmätočnosti, nepriehľadnosti, nepredvídateľnosti a najmä nepreskúmateľnosti.

Uvedené konanie kontrolovaného mohlo mať vplyv na výsledok verejného obstarávania, keďže uvedeným konaním kontrolovaný mohol od účasti v predmetnom verejnom obstarávaní odradiť možných uchádzačov, ktorí by inak boli schopní riadne plniť predmet zákazky, a tým mohla byť obmedzená riadna hospodárska súťaž.


Je možné "čiastočné" nahradenie inej osoby

Je potrebné nahradenie inej osoby podľa § 40 ods. 5 ZVO v celom rozsahu alebo je možné nahradenie inej osoby len pre časť pre ktorú nespĺňa požadované podmienky účasti a jej následné ponechanie za časť, kde podmienky účasti spĺňala?

Ak chcete dočítať celý článok, prípadne mať možnosť hlasovať v ankete a vidieť jej výsledky, objednajte si, prosím, platený balík.

Ak už platený balík máte, prihláste sa, prosím.

Chcete využívať všetky funkcionality VO-PORTALu?
čítať všetky článkymožnosť položiť otázkustiahnuť a tlačiť zákon s usmerneniamia oveľa viac
Zaregistrujte sa zadarmo alebo využite niektorý z platených balíkov.
Tento web je chránený pomocou systému Google reCAPTCHA.
Ochrana súkromia | Podmienky používania | Zásady používania cookies.
created by (2020)